söndag 18 januari 2015

Sofi Oksanen och "hatet mot ryssarna"

En författarinna som skrivit en hel del i romanform om Estlands öde under såväl de tyska som de sovjetiska ockupationerna är Sofi Oksanen. Thomas Steinfeld (tyskfödd) kände sig manad att skriva om Oksanen och "hatet mot ryssarna" i Sydsvenskan.
Han bemöttes delvis  - för och emot - på ett chat, i samma tidning:  Vad får man skriva om Ryssland och ryssarna?

Sofi Oksanens mor är estniska, fadern finsk. Hon bor i Finland. Sofi har författat bl a Stalins kossor, Utrensningen och När duvorna försvann. Hon har fått en hel del priser för sitt författarskap, bl a det som benämns för "Lilla Nobelpriset".


Även Maria Schottenius bemöter Steinfeld  DN Kultur: ...."Men jag ser inte Sofi Oksanen alls på det sättet. Jag läser i stället en författare som fruktansvärt skickligt gestaltar hur människor försöker överleva i ett förtryckande system. Män och kvinnor som med mer eller mindre diskutabla medel kämpar för att ordna livet för sig och sina närmaste, fast de är i händerna på nyckfulla, föränderliga och grymma ockupationsmakter. Det är inte lätt att vara heroisk, barnen behöver mat, livet måste levas och det är inte konstigt att många manipulerar för att skaffa sig fördelar.
Jag förstår inte Thomas Steinfelds aggressivitet. Vad begär han för neutral och klinisk blick av en författare som skildrar ett folk som så länge utsatts för ett groteskt förtryck av sina stora, mäktiga grannar?
Författare har rätt att ge sin tolkning av historien och sin tolkning av människorna i historien. Litteraturen är full av skildringar där historieskrivningen kan vara både personlig och partisk. Läs Aleksandr Solzjenitsyn – eller Jaan Kross skildringar av Estland under ockupanternas förtryck. Just nu är frågan om Rysslands utvidgningsambitioner ett av de hetaste debattämnena i Europa. Men det ska inte hindra Sofi Oksanen från att skriva de böcker hon vill, och att bli läst som en författare, inte som en kommunikatör av estnisk politik."...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar